Hogyan kezelhető a hörghurut? Hörgőgyulladásról A-Z ig

Mit is jelent a hörghurut, vagy bronchitis?

A hörghurut a hörgők felszínét borító nyálkahártya gyulladásos megbetegedését jelenti, amelyet bronchitisnek és hörgőgyulladásnak is neveznek.

A link másolása sikeres

1.5 perc olvasási idő

Légúti megbetegedések

2022.05.27

1.5 perc olvasási idő

Tartalomjegyzék

Szervezetünk minden egyes sejtjének működésében elengedhetetlen az oxigén jelenléte és a sejtműködés során keletkező szén-dioxid eltávolítása.

Ezt a gázcserét a tüdő végzi. Az alsó légutak a légcsővel kezdődnek, ez két fő hörgőre, majd további faágszerű elágazásokkal egyre szűkebb átmérőjű hörgőkre oszlik. Ezeken keresztül jut el a levegő a gázcsere helyszínére. A hörgők feladata nem csak a szállítás, útközben a levegőt felmelegítik, párásítják, tisztítják.

A betegség elnevezése abból ered, hogy a hörgők, melyek a tüdőbe jutó fő légutak gyulladásos állapotba kerülnek, mely okán fokozódik a nyáktermelés, avagy hurut termelés.

Két típusát különböztetjük meg:

 • heveny vagy akut bronchitis, mely általában kevesebb mint 10 napig tart, bár a köhögési tünet akár még további több hétig is fennállhat
 • idült vagy krónikus bronchitis, mely ellenkezőleg akár több hétig is fennállhat, és általában visszatérő betegségről van szó.

Cikkünk főként az akut hörghuruttal foglalkozik.

Mitől alakul ki az akut hörgőgyulladás?

 • Felnőttek esetében 85-95 %-ban a gyulladást vírusos megbetegedés okozza.
 • Az egyéb ritkább esetekben bakteriális fertőzés áll a hátterében, mely kialakulhat vírus fertőzést követően.
 • Irritáló anyagok belégzésétől: mint a cigaretta füst vagy szmog. A bronchitis dohányosok körében gyakrabban fordul elő, mivel a dohányfüstben lévő káros anyagok gyengítik a légúti nyálkahártyát, melynek okán nagyobb az esetleges fertőzés kialakulásának esélye.

Az akut hörgőgyulladás, rendszerint teljes gyógyulással és a légutak normális működésének visszatérésével végződik, ellenben az idült avagy krónikus betegséggel szemben, melynek következtében évek alatt visszafordíthatatlan változások alakulhatnak ki a légutak falában.

A heveny és krónikus bronchitis elkülönítése alapvető fontosságú a kezelés és a jövőbeni kimenetel szempontjából. A jellegzetes tünetek alapján nemcsak a két betegség választható külön egymástól, hanem egyéb kórképek is kizárhatók (pl. asthma, tüdőgyulladás, tüdőembólia).

Nézzük, mik lehetnek a leggyakoribb tünetek?

A kezdetekor az első tünetek nagyon hasonlítanak a megfázás vagy influenza tüneteihez:

 • orrfolyás,
 • torokkaparás,
 • hőemelkedés,
 • rossz közérzet,
 • esetleges mellkasi fájdalom

A fertőzés kezdeti fázisát követően jellemzően köhögéssel folytatódik, mely kezdetben lehet száraz, majd hurutos. Ennek oka, hogy a gyulladásos ingerek hatására nemcsak váladék szaporodik fel a légutakban, hanem a nyálkahártyán lévő csillószőrök is károsodnak, melyek a légzőrendszerünk megtisztulásáért felelnek. Ez a megnövekedett mennyiségű nyák sokkal nehezebben tud kiürülni, ezért köpetürítéssel igyekszik a szervezetünk megszabadulni tőle.

Hörgőgyulladás kezelése házilag

Vírusos fertőzés lévén kezelése nem igényel gyógyszert, ezért nem feltétlenül szükséges egyből az orvoshoz rohanni, hacsak nem súlyosak a tüneteink.

A legtöbb esetben a kezelés otthoni ápolásról szól, ehhez összegyűjtöttünk 6 tippet, hogyan kezelhetjük a hörgőgyulladást házilag:

 • Mint oly sok betegségnél, itt is kiemelten fontos a bőséges folyadékbevitel például forró tea, ásványvíz, rostos gyümölcslé, húsleves fogyasztása mivel a megnövelt folyadékbevitel csökkenti a lerakódott váladék sűrűségét ezáltal segíti a köpetürítést.
 • Gyömbér: Egy 2011-es kutatás alkalmával kutatók arra jutottak, hogy a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása lehet légúti fertőzések esetében. A gyömbérnek több felhasználási módja létezik, ehetjük nyersen, vagy főzhetünk belőle teát, esetleg étrendkiegészítő formájában is fogyaszthatjuk.
 • Fokhagyma: A fokhagymának számos pozitív élettani hatása van. Kultúránk révén szerencsésnek mondhatjuk magunkat hiszen megannyi nemzeti ételünk szerves része ez a kifejezetten egészséges csemege. Egy 2016-os kutatás azt mutatta ki, hogy a fokhagyma koncentrátum hatékonyan gátolta a hörghurutot kiváltó vírus szaporodását.
 • Kerüljük a dohányzást, és próbáljuk meg kerülni azokat a helyzeteket ahol fent állhat a passzív dohányzás esélye, hiszen az idegen anyagok belégzése további irritációt okozhat légzőrendszerünkben.
 • Gargalizáljon sós vízzel. Ahogy már korábban írtuk egy 2013 as kutatás azt mutatja, hogy a sós vízzel való gargalizálás segíthet csökkenteni a fertőzés szintjét virális vagy bakteriális megbetegedés esetében.
 • Nagyon fontos kiemelt figyelmet fordítani a pihenésre, hogy a szervezet saját immunrendszere hatékonyan legyőzhesse a betegséget.

Vény nélkül kapható gyógyszerek hörghurutra

Mivel a betegség esetében legtöbbször produktív, azaz hurutos köhögésről beszélünk, így a szervezetünk és immunrendszerünk számára egyaránt fontos, hogy minél gördülékenyebb legyen a köpetürítés.

Léteznek vény nélkül kapható a nyák oldását elősegítő készítmények, melyek alkalmasak lehetnek a hörgőgyulladás otthoni kezelésére.

Erre jó választás lehet a Viscoflu® vény nélkül kapható egyszer használatos orvostechnikai eszköz, amely alkalmas a sűrű és letapadt nyákkal járó légúti betegségek tüneteinek kezeléséhez mint például az akut bronchitis.

Összegzés

Láthatjuk, hogy kezelés szempontjából nagyon fontos megkülönböztetni és felismerni a hörgőgyulladás két fajtáját mely lehet: akut vagy krónikus.

A kezdeti szimptómák felismerésével, mint például hőemelkedés, kaparó torok, vagy orrfolyás, még nem lehet 100%-os bizonyossággal megállapítani, hogy mivel is állunk szemben. A hurutos köhögés intő jel lehet, ha a többi tünettel van együtt jelen.

Vírusos fertőzés lévén nincs kimondott gyógyszeres kezelés mely a segítségünkre lehet, még is vannak bevált praktikák és vény nélkül kapható készítmények amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteinken annak érdekében, hogy könnyebben és gyorsabban átvészeljük ezt a kellemetlen kórságot.

Források