Hurutos köhögés: Miért köhögök? Kiváltó okai, és megelőzése

Megelőzés és a tünetek enyhítése, megfázás esetén

A köhögés egy természetes reflex, mely segíti a tüdő tisztulását. A hurutos köhögés váladékkal jár, melynek állaga árulkodhat, hogy mivel is állunk szemben.

A link másolása sikeres

3 perc olvasási idő

Köhögés

2022.06.01

3 perc olvasási idő

Tartalomjegyzék

A köhögési reflexet a köhögési receptorok ingerlése váltja ki, melyet okozhat például a tüdőben lerakódott nyák vagy idegen részecske, mint a füst vagy por. A szervezet, ezzel az evolúciós szempontból fontos reakcióval kísérli meg eltávolítani az idegen vagy nemkívánatos dolgokat.

Ideális esetben ez a folyamat nem túl gyakori. Nézzük meg tehát, hogy mik lehetnek a köhögés kiváltó okai és mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, vagy könnyebben átvészeljük ezt a kellemetlen helyzetet.

Mi okozza a köhögést?

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy meg tudjuk mi okozza köhögésünket. Mivel alapvetően a köhögés lehet improduktív: ilyenkor nem jár váladék ürítéssel, és produktív: ilyenkor a reflex mechanizmus által váladék távozik a tüdőnkből.

Ez utóbbi köznapi nevén hurutos köhögés néven is ismert. Ebben az esetben a köpet állagából következtethetünk, hogy mivel is állunk szemben:

  • átlátszó (vírusos, vagy allergiás)
  • sárgás zöldes árnyalatú (bakteriális fertőzés)
  • véres (idegentest, daganat, krónikus gyulladás)

Fontos mindemellett figyelembe venni, hogy mik a leggyakoribb köhögést kiváltó tényezők:

1. Dohányzás

Dohányosok körében gyakori a krónikus köhögés, mely a káros füst belégzése miatt alakul ki. Ennek van egy jellegzetes hangja.

Mivel a dohányzás megakadályozza, hogy a csillószőrök, melyek a légzőrendszerünk megtisztulásáért felelnek, káros részecskéket és idegen anyagokat távolítsanak el a légutakból, így ezek sokkal tovább maradnak a tüdőben, mint az normális esetben indokolt lenne.

A dohányos köhögés talán reggel a legkínzóbb, ennek az oka, hogy éjszaka a csillós sejtek visszanyerik valamelyest képességüket, ezáltal a tisztulási folyamat újraindul, mely a köhögési reflexet is megindítja.

2. Környezeti tényezők

A környezetben fellelhető dolgok is kiválthatják a köhögési reflexet, legyen szó az autók által kibocsátott gázokról, passzív dohányzásról, füstről, időjárás változásról.

3. Vírusok

A leggyakoribb kiváltó ok, a felső, vagy alsó légúti megbetegedések esetében, mint például a megfázás, influenza. Az ezek által okozott megbetegedések pár naptól akár 1 hétig is elhúzódhatnak.

4. Reflux

Ha bár sokan nem is gondolják, a reflux más néven GERD (gastroesophageal reflux disease) is kiválthatja a köhögést. Ebben az állapotban a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez a visszaáramlás kivált egy reflexet a légcsőben, ami köhögéshez vezet. Leggyakrabban a reggeli órákban ébredés előtt fordul elő.

5. Egyéb okok

Egyéb kiváltó okok amik még szóba jöhetnek:

  • orrgaratfolyás (mikor az orrban és a garatban lévő mirigyek állandóan termelik a váladékot, ami olyan érzés, mintha folyamatosan váladék lenne a torkunkban)
  • bakteriális fertőzések, mint például a tüdőgyulladás, szamárköhögés

A fenti listában a leggyakoribb eseteket soroltuk fel természetesen ezeken túl még sok más oka is lehet a köhögésnek. Két hétnél tovább fennálló javulni nem akaró köhögés esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

Mit tehetünk hurutos köhögés ellen?

Fontos, hogy nem szabad a köhögési ingert csillapítani, hisz a váladékkal együtt távoznak az immunrendszerünk által már elölt kórokozók, így a célunk nem az inger csökkentése, hanem a nyák oldása, hígítása, aminek hatására a szervezetünkből könnyebben ki ürülhetnek a káros anyagok.

Egészséges felnőttek esetében legtöbbször a kezelés öngondoskodást jelent.

Azt a fajta köhögést melyet vírus fertőzés okoz, nem lehet antibiotikumokkal kezelni. Mégis vannak módszerek arra, hogy enyhítsük a tüneteket, illetve segítsük a szervezetünk köpet ürítését:

  • Fogyasszunk sok folyadékot, mely segíthet a nyák állagának fellazításában. Ha dehidratált a szervezetünk a váladék termelése és állaga romlik, így a csökkenő mennyiség miatt az besűrűsödik. Ez a folyamat pedig megnehezíti a köpet ürítést, amely elsődleges fontosságú a gyógyulás szempontjából.
  • Kerüljük a dohányzást, és a por belégzését, hiszen ezekkel további káros anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, melyek tovább ingerlik a köhögési reflexet. Gyakran szellőztessünk, ha van rá lehetőségünk használjunk párásító vagy légtisztító berendezést.
  • Gargalizáljunk sós vízzel, Egy 2013 as kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy a sós vízzel való gargalizálás (a nem gyógyszeres kezelések között), talán az egyik leghasznosabb kezelési forma lehet, mivel segíthet a fertőzés szintjét csökkenteni virális vagy bakteriális megbetegedés esetében. A só elvonja a folyadékot a száj szöveteiből, miközben egy fajta védőréteget képezve kizárja a vizet és megakadályozza a kórokozók visszajutását.
  • Használjunk helyi nyákoldó készítményt, léteznek már különböző vény nélkül kapható erre a célra kifejlesztett készítmények, melyek inhalálás útján segítik a tapadós váladék oldását. Ilyenek például a mukolitikus hatású vegyületek mint az acetilcisztein, mely ennek az oldásában lehet segítségünkre. A Viscoflu® ampulla kombinált hatóanyagai az N-acetilcisztein és hipertóniás sóoldat kettős nyákoldó hatást fejtenek ki, lokálisan ott ahol arra a legnagyobb szükség van rá, így optimális választás lehet hurutos köhögés esetében.

Útravaló

Sokféle oka lehet a köhögésnek. A karakterisztikája - színe, állaga, időtartama, súlyossága jelezheti számunkra, hogy mi a kiváltó ok, melynek tükrében lehetőségünk van eldönteni, mit tegyünk a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Láthatjuk, hogy nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, és léteznek különböző hasznos praktikák amikkel támogathatjuk szervezetünket a gyógyulás folyamatában. A bőséges folyadékfogyasztás, a dohányzás kerülése, a sós vizes gargalizálás és a nyákoldó hatású készítmények gyors segítséget nyújthatnak a tünetek enyhítésére.

Fontos megjegyezni, hogy habár léteznek különböző praktikák, hogy otthonunkban enyhítsünk a tüneteinket, mégis minden esetben javasolt egyeztetni kezelő orvosunkkal, amennyiben valamilyen készítmény használata mellett döntünk és figyelmesen elolvasni a használati utasítást.

Források