7 tipp megfázás ellen: Szabadulj meg a kellemetlen tünetektől

Megelőzés és a tünetek enyhítése

Jelenleg nincsen ismert gyógymód a megfázás ellen, mégis vannak kutatásokkal bizonyított, bevált módszerek amikkel lerövidíthető a betegség időtartama.

A link másolása sikeres

2 perc olvasási idő

Megfázás

2022.05.31

2 perc olvasási idő

Tartalomjegyzék

Létezik sok házi praktika és népi hagyomány, amiről habár azt hinnénk, hogy segítenek a tünetek kezelésében, mégis sok esetben csak rontanak a helyzeten.

Nézzük meg tehát mit tehetünk megelőzés képpen, és, ha már megtörtént a baj.

1. Fogyasszunk sok folyadékot

Általánosságban kijelenthető, hogy bármilyen lázzal járó betegség esetében fontos, hogy megfelelően hidratáltak legyünk, hiszen az izzadástól, váladék termelődéstől értékes folyadékot veszít a szervezetünk. A forró tea, víz fogyasztása segít, hogy szervezetünk kellőképpen hidratált legyen, továbbá a húsleves, egy 2000-res években készített kutatás alapján gyulladás csökkentő hatással lehet a szervezetünkre.

A megemelt folyadék fogyasztás további kedvező tulajdonsága, hogy segíti fellazítani a tüdőben, és orrunkban lévő nyákot, ezáltal annak ürülését is elősegíti. Fontos azonban megjegyezni, hogy kerülni kell az alkoholtartalmú, illetve koffein tartalmú italokat, melyek dehidratálnak, és alvás zavarokat is okozhatnak.

2. Méz

Ha a megfázás tünetei esetén gondjai vannak az elalvással segítségünkre lehet egy kanál méz. Ez az egyik leghíresebb népi gyógymód, ami úgy tűnik tényleg segíthet az éjszakai köhögés enyhítésében.

Egy 2012-es kutatásból kiderült, hogy egy kanál méz lefekvés előtt segíthet enyhíteni a megfázás tüneteit és az éjszakai köhögést, ezáltal az alvásunk is pihentetőbb lesz.

3. C-vitamin

Habár a C-vitamin szedésével, nem feltétlen lehet elkerülni a megfázást, mégis egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy segíthet lerövidíteni a megfázás időtartamát, (felnőttek esetében 8%-kal, gyermekek esetében 14%-kal). Fontos azonban megjegyezni, hogy a vitamin szedésével ne várjuk meg a betegség megjelenését, mivel a megfázás kezdetekor beszedett C-vitamin nem feltétlen befolyásolja a betegség időtartamát. Helyette érdemes megelőzésre szedni, az ajánlott napi mennyiséget.

4. Pihenés

Fontos, hogy szervezetünknek legyen ideje a regenerációra, hogy az immunrendszerünk le tudja küzdeni a betegséget. A megfelelő minőségi alvás esszenciális, hogy szervezetünk mihamarabb meg tudjon küzdeni a megfázás tüneteivel. Valójában az alvás hiány, vagy a kevés alvás növelheti a megfázás esélyét.

5. Echinacea, avagy kasvirág

Egy 2018 ban végzett kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy az Echinacea lerövidítheti a megfázás időtartamát. Léteznek különböző étrendkiegészítők, gyógyteák melyek a lila kasvirág kivonatából készülnek, ezeket érdemes lehet kipróbálni, viszont fontos, hogy használata előtt egyeztessünk kezelő orvosunkkal, hogy megbizonyosodjunk róla, nem befolyásol más általunk szedett egyéb gyógyszereket.

6. D-vitamin

A szervezetünk immunrendszerének működésében fontos szerepet játszik a D-vitamin. Erre a következésre jutott egy közelmúltban végzett kutatás, mivel a D-vitamin serkentheti a immunválaszt. A téli időszakban a szervezetünkben fellépő D-vitamin hiány, mely összefüggésbe hozható azzal, hogy kevesebb időt töltünk a napon, így a szervezetünk természetes D-vitamin termelése is alacsonyabb, hatással lehet a szervezet ellenálló képességére a fertőző betegségekkel szemben, így a megfázásra is hajlamosabbá válhatunk. A szervezet megfelelő D-vitamin szintje fontos egészségünk megőrzése érdekében, így javallott megelőzésre szedni a napi előírt mennyiséget, illetve magas D-vitamin tartalmú ételeket fogyasztani.

7. Vény nélkül is kapható gyógyszerek

A megfázás, köhögés, nátha, tüsszögés és egyéb felső és alsó légúti tünetek megnehezítik a napközbeni működést és az esti pihenést. A fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, gyulladáscsökkentők, helyi orrdugulás gátló szerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, hogy gyorsabban jobban érezhesse magát, még akkor is, ha a vírusfertőzés elhúzódik.

Léteznek különböző inhalációs készítmények is, mint például a Viscoflu® ampulla, mely klinikailag bizonyítottan segíti leküzdeni az orrdugulás tüneteit, csökkenti a nyálka mennyiségét és annak jellemzőit javítja az orrüregben és már 2 éves kortól alkalmazható.

Bármilyen vény nélkül kapható gyógyszerre, orvostechnikai eszközre is essen a választása, minden esetben olvassa el a betegtájékoztatót és egyeztessen háziorvosával.

Összefoglaló

Habár nincsen kifejezett gyógymód a megfázás ellen, mégis van pár hasznos bevált praktika mely segíthet átvészelni és lerövidíteni ezt a kellemetlen időszakot. Fontos, hogy fordítsunk időt a regenerációra, pihenjünk amennyit csak tudunk, és ne “lábon próbáljuk meg kihordani” a megfázást.

Mindig tájékozódjunk, és törekedjünk arra, hogy kizárólag kutatásokkal alátámasztott módszereket alkalmazzunk, hiszen vannak olyan módszerek amikkel kifejezetten ronthatunk a helyzetünkön.

Források