Mit tehet orrdugulás ellen? Gyors megoldás akár 5 perc alatt.

Házipraktikák és bevált módszerek

Nem feltétlenül szükséges orrsprayt használni orrdugulás ellen, léteznek egyéb más módszerek, amelyekkel könnyíthet ezen a kellemetlenségen.

A link másolása sikeres

2.4 perc olvasási idő

Orrdugulás

2022.05.30

2.4 perc olvasási idő

Tartalomjegyzék

Olvasson tovább, és tudjon meg többet, mitől dugul el az orra, annak tüneteiről és kezelésének módjairól.

Orrunk, szervezetünk egyik legösszetettebb szerve és mégis sokszor eszünkbe sem jut milyen fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban a légzésen kívül. Általa levegőhöz jutunk, megszűri a belélegzett részecskéket, ezáltal megtisztítja a belélegzett levegőt, továbbá biztosítja a leheletünk megfelelő hőmérsékletét, megvédi a szervezetünket a káros és mérgező dolgoktól szaglás révén, sőt még a hang képzésünkre is hatással van.

Még sem fordítunk rá kellő figyelmet egészen addig amíg az orrunk el nem dugul.

Léteznek különböző házi praktikák, mint például illóolajok inhalálása, folyadék fogyasztásunk növelése, forró húsleves, továbbá vény nélkül kapható készítmények, melyek a segítségünkre lehetnek ezen kellemetlen helyzet megoldására, akár percek lefolyása alatt is.

Mitől dugul el az orr?

Az eldugult orr a orrnyálkahártya duzzanata miatt alakul ki, ellentétben a tévhitekkel szemben.

Az orrnyálkahártya feladata, hogy csillószőreivel ritmikus mozgással eltávolítsa az orrunkban megtelepedett kórokozókat és szennyeződéseket.

Gyulladás következtében szervezetünk több nyákot kezd el termelni, annak érdekében, hogy “kimossa” ezeket az irritációt okozó tényezőket (mint például az allergéneket, vírusokat), hogy aztán különböző módszerekkel, mint a tüsszentés véglegesen búcsút inthessen nekik.

A nyálkahártya irritációjának számos oka lehet:

 • megfázás vagy nátha
 • influenza
 • allergia
 • idegen anyagok belégzése (pl. dohányzás)

Hogyan kezeljük az orrdugulást?

Ezen kellemetlenség leküzdésére több módszer is létezik, csak Önön múlik, hogy milyen utat választ.

Ahogy már fentebb írtuk léteznek különböző házi praktikák a helyzet kezelésére, de hosszabb ideig fennálló panasz esetén mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni.

Összegyűjtöttünk 5 házi praktikát orrdugulás ellen:

 1. Sok folyadék fogyasztása, mely segíthet fellazítani a nyákot,
 2. Különböző illóolajok inhalálása párásítóval, vagy párologtatóval (pl.: menthol, borsmenta),
 3. Neti kancsó, orröblítő (orrzuhany) használata,
 4. Nedves meleg borogatás az arcon, mely enyhítheti a diszkomfort érzetet és segíthet megnyitni az orr járatait,
 5. Fej megtámasztása alvásnál, mivel a fej megemelt tartása könnyedebbé teheti a légzést

Ezeken túl van további 4 bevált módszer az orrdugulás ellen, amit érdemes kipróbálnia ha gyors otthoni megoldást szeretne elérni és nem pusztán a “házi praktikára” hagyatkozni:

 1. Inhalálás, párásító, vagy párologtató használata, vény nélkül kapható készítménnyel (pl: Viscoflu® ampulla),
 2. Antihisztamin tartalmú készítmények (abban az esetben ha a kiváltó ok hátterében feltételezhető az allergia),
 3. Orrspray használata. Nagyon fontos kiemelni, hogy csak az előírt ideig használjuk ezeket a készítményeket, mivel bizonyos helyi orrdugulást csökkentő szerek túlzott használata is lehet kiváltó ok, melyet a szakirodalom “rhinitis medicamentosa” vagy gyógyszerek okozta rhinitis néven tart számon,
 4. A Menthol segítségére lehet, hogy a légzése könnyebbé váljon. Alkalmazható például a mellkasra, vagy a felső ajakra kenve, esetleg vásárolható olyan készítmény is, mely forró vízbe téve inhalálással segít megnyitni a légutakat.

Amennyiben úgy dönt, hogy vény nélkül kapható orvosi készítményt használ a kezeléshez, mindenképpen kövesse a használati utasításban leírtakat, és konzultáljon kezelőorvosával.

Orrspray helyett, milyen alternatíva létezik?

A helyi orrdugulás gátlók tartós (több mint 7-10 napos) alkalmazása, bizonyos esetekben többet árthatnak mint amennyit használnak.

Egy 2021-es kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos (fenilefrin, vagy oxymetazoline tartalmú) orrspray-k túlzott használatával gyógyszerek okozta rhinitis-t alakulhat ki. A túlzott használattól folyamatos gyulladásba kerül az orrnyálkahártya, mely egy öngerjesztő folyamat, hiszen a páciens ezen esetekben orrsprayt használ újra és újra, mint lehetséges megoldás, amely a gyulladást egyre rosszabbá és rosszabbá teszi.

A helyi orrdugulás gátlók készítmények leggyakrabban orrspray formában kaphatóak, és több vény nélkül kapható megoldás is létezik, melyek alkalmasak: allergiás nátha, akut vagy krónikus orrnyálkahártya-gyulladás, orrpolipok vagy felső légúti fertőzések okozta dugulás enyhítésére, mégis nem árt körültekintőnek lenni használatukkor.

Ezek használatára alternatívaként léteznek különböző inhalációs készítmények, mint például a Viscoflu® ampulla, melynek a két hatóanyaga az NAC (N-acetilcisztein) és a hipetróniás sóoldat klinikailag bizonyítottan segíti leküzdeni a tüneteket, csökkenti a nyálka mennyiségét és annak jellemzőit javítja az orrüregben, miközben nem kell aggódnia az esetleges függőség kialakulásától.

Útravaló

Láthatjuk, tehát hogy mennyire fontos az, hogy orrunkban szabadon áramolhasson a levegő. A tévhitekkel ellentétben az orrdugulást nem a hideg idő okozza, hanem az orrnyálkahártya irritációja, amelynek számos kiváltó oka lehet a vírusos megbetegedéstől kezdve, az idegen anyagok belégzésén át az allergiáig.

Élhetünk akár házi praktikákkal, mint az illóolajok párologtatása, vagy meleg borogatás, de dönthetünk úgy is, hogy vény nélkül kapható inhalálásra alkalmas terméket választunk, mely segít megszüntetni a kellemetlen tüneteket.

Bármilyen megoldás mellett is döntünk végül, mindenképpen érdemes kezelő orvosunkkal is egyeztetni, hogy segítsen kiválasztani a megfelelő terápiát, mivel mindenki helyzete egyedülálló.

Források